نگاهی به آثار دکتر نادر میرسعیدی، نخستین فارغ التحصیل دکتری تاریخ ایران باستان

ساخت وبلاگ
معرفی تعدادی از آثار دکتر نادر میرسعیدی در زمینه تالیف و ترجمه

 علی اکبرپور

کتاب ایران در سرآغاز تاریخ

نویسنده جان کرتیس

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

در این کتاب جان کرتیس تاریخ باستان شناسی و هنر را از زمان رشد جوامع اسکان یافته در حدود 6000 سال ق.م تا آغاز دوره اسلامی در سده های هفتم میلادی پی‌گیری کرده است. همچنین جان کرتیس معرفی ایران باستان را با نمونه های برگرفته از مجموعه پربار اشیای عتیقه ایرانی در موزه بریتانیا روشن ساخته است. جان کرتیس معرفی ایران باستان را با نمونه های برگرفته از مجموعه پربار اشیای عتیقه ایرانی در موزه بریتانیا روشن ساخته است.

 ایلام، عصر مهاجرت، مفرغ های لرستان، مادها و هخامنشیان، گنجینه جیحون، از اسکندر تا اسلام و کشف ایران باستان از عناوین فصل‌هاي این کتاب است. 

ایران در سرآغاز تاریخ

 کتاب تمدن یونان

تالیف دکتر نادر میرسعیدی

این کتاب، دوازدهمین مجلّد از مجموعه کتاب‌های علمی «دانش‌نامه» است. این کتاب با موضوع «تمدن یونان باستان» برای مخاطب سنی نوجوانان به نگارش در آمده است. نگارنده ابتدا درباره سرزمین یونان قبل از ورود یونانی‌ها توضیحاتی را ارائه داده سپس به تمدن کرت و پیدایش دولت شهرهای جدید پرداخته است. در ادامه نگارنده اختلافات جامعه یونانی؛ جنگ‌های داخلی یونان؛ اعتقادات یونانی‌ها؛ اساطیر یونان باستان و اعتقادات مذهبی، معماری، فرهنگ و تمدن، آداب و رسوم، اخلاق و فرهنگ و جامعه یونانی را بررسی کرده است.

کتاب تاریخ ایران باستان

دکتر نادر میرسعیدی، نویسنده ی بخش تاریخ و تمدن ایلام باستان 

کتاب حاضر برای دانشجویان دوره کارشناسی رشته تاریخ در بخشی از درس «تاریخ ایران باستان» و رشته فرهنگ و زبانهای باستانی در درس «اساطیر ایران» و رشته باستان‌شناسی در بخشی از درس «اسطوره شناسی» تهیه شده است. 

قسمت چهارم این کتاب را دکتر نادر میرسعیدی به نگارش درآورده اند که از بخش های زیر تشکیل شده است:

بخش چهارم: تاريخ و تمدن ايلام باستان

  •     منشأ ايلام و ايلاميان و حدود ايلام
  •      ايلام پيش از تاريخ
  •     تاريخ سياسي ايلام
  •      فرهنگ وتمدن ايلام
  •     حيات اجتماعی و زندگی روزمره در ايلام

تصویر  کتاب تاریخ ایران باستان ( جلد اول ) نوشته دکتر محمود حریریان ، دکتر صادق ملک شهمیرزادی ، دکتر آموزگار ، نادر میرسعیدی از سمت کد کتاب: 280

کتاب ایران باستان

مولف دکتر نادر نادر میرسعیدی

این کتاب، یازدهمین مجلّد از مجموعه «علمی دانش‌نامه» است. این مجلّد با موضوع «تمدن ایران باستان» برای گروه سنی نوجوانان به نگارش در آمده است. نگارنده تمدن‌های پیش از اسلام را در ایران نام برده و به شرح درباره ویژگی‌های آن تمدن‌ها پرداخته است. او وضعیت معیشت، جنگ‌ها، داد و ستد کشفیات، دیدگاه‌ها و آئین و کشورگشایی‌های آنها را شرح داده است. «ایلامی‌ها»، «آریایی‌ها»، «مادها»، «هخامنشیان»، «سلوکیان»، «اشکانیان» و «ساسانیان» تمدن‌های ایرانی بررسی شده در کتاب هستند. لازم به ذکر است که نگارنده برای درک بیش‌تر مطالب از تصاویر و نقشه‌ها استفاده کرده و در پایان واژه‌نامه نیز آمده است

کتاب تاریخ سیاسی ایلام

مولف دکتر نادر میرسعیدی

این کتاب در سال 1375 توسط نشر سیامک به چاپ رسیده است.

https://www.gisoom.com/book/1103704/کتاب-تاریخ-سیاسی-ایلام-باستان/

کتاب شعر درون دخمه شبوار (منتخب شعرهای 58 - 53)

سراینده دکتر نادر میرسعیدی

این کتاب شعر در مهرماه سال 1358 توسط نشر سیامک به چاپ رسیده است.

نمی خواهم که چون احشام، باشم در چراگه، سیر

ولیکن بردهانم پوزه بندی باشد از آهن

دلم خواهد گرسنه باشم اما همچنان شیران

همیشه باشدم در روح و جان، یارای غریدن

یارای غریدن - از کتاب شعر درون دخمه شبوار 

مجموعه اشعار دکتر نادر میرسعیدی - ص 16

صفحه نخست از کتاب درون دخمه شبوار، مزین به امضا و دست خط یادگاری دکتر نادر میرسعیدی برای این شاگرد کمترین

https://www.gisoom.com/book/140430/کتاب-درون-دخمه-شبوار-منتخب-شعرهای-58-53/

کتاب مینوسی ها

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی


«مینوس» نام یک شاه اهل جزیره کرت بود. «آرتور اونز» دانشمند و حفار انگلیسی از روی نام همین پادشاه این قوم را مینوسی‌ها خواند. متأسفانه با وجود بیش از یک سده حفاری‌های مستمر در سراسر کرت و جزایر نزدیک آن، اطلاع از مینوسی‌ها بسیار محدود مانده است. غیر از تعدادی اسامی ذکر شده در اساطیر،که ممکن است ساختگی باشند، رهبران سیاسی یا اشخاص مینوسی مهم دیگری شناخته نشده‌اند. به همین ترتیب، دانشمندان عملاً هیچ چیز درباره تاریخ مینوسی‌ها نمی‌دانند. این امر فقط به این دلیل نیست که مینوسی‌ها در زمان بسیار قدیم زندگی می کردند. مشکل اصلی باستان‌شناسان و دانشمندانی که در مورد مینوسی‌هامطالعه می‌کنند این است که برخلاف مصری‌ها و اهالی بین‌النهرین، مینوسی‌ها هیچ ادبیات مکتوبی از خود باقی نگذاشته‌اند، آنها تنها قوم باسواد و بسیار با فرهنگی بودند که هیچ‌گونه درکی از تاریخ نداشته‌اند.

کتاب آتروسک ها

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

اتروسک‌ها قومی سرزنده و بسیار پیشرفته بودند که در هزاره نخست قبل از میلاد در بخش وسیعی از ایتالیا ساکن بودند. اکثریت بزرگی از دانشمندان در حال حاضر تصور می‌‌کنند که اتروسک‌ها بومی ایتالیا بوده‌اند، نه مهاجرانی از خاور نزدیک. بدین ترتیب که ساکنان اولیه اتروریا در عصر سنگ و عصر مفرغ سرانجام به قومی تبدیل شدند که دیگران آن‌ها را اتروسک خواندند. کارشناسان پذیرفته‌اند که چند شاه اولیه رم، اتروسک بوده‌اند و فرهنگ اولیه رم قویاً تحت تأثیر فرهنگ همسایگان اتروسک آن قرار گرفت ولی در حال حاضر عموماً این عقیده وجود دارد که این امر، جریانی مسالمت‌آمیز و داوطلبانه بوده است، رمی‌های از لحاظ فرهنگی کم‌تر پیشرفته به خود اجازه داده‌اند که تا حدی «اتروسک مآب» باشند، با وجود این در اساس یک شهر لاتین مستقل باقی ماندند. به علاوه بسیاری از فرض‌های وسیعاً پذیرفته شده در باره اتروسک‌ها، با پیدا شدن مداوم مدارک جدید باید مورد بازاندیشی قرار گیرند. سری جدید مجموعه تمدن‌های گمشده به تاریخ، دستاوردها، زندگی روزانه و اهمیت تمدن‌های باستانی می‌پردازد. تمدن‌هایی که تا کنون نامی از آن‌ها کم‌تر شنیده‌ایم. خواننده با خواندن این مجلد‌ها درمی‌یابد تمدنی که مدت‌ها پیش از بین رفته چگونه در پرتو دانش روز بار دیگر در برابر چشمان شیفتة نسل‌های امروز متجلی می‌شود و رازهایش را آشکار می‌سازد.

کتاب ستیز و سازش

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

کتاب‌ ستیز و سازش‌ اثر جمشید ک‌. چوکسی‌، به‌ بازسازی‌ رخدادهای‌ چهار سده‌ (از سدة‌ هفتم‌ تا یازدهم‌ میلادی‌) و تحلیل‌ آن‌ها می‌پردازد و می‌کوشد نیروهای‌ محرکة‌ تغییرات‌ سیاسی‌ ـ مذهبی‌ این‌ دوره‌ از تاریخ‌ ایران‌ را بشکافد. شکست‌ شاهنشاهی‌ ساسانی‌، ظاهراً به‌ خاطر محاسبات‌ غلط‌ نظامی‌ و نیز نزاع‌های‌ دسته‌ها در دورن‌ دربار سلطنتی‌ ایران‌ بوده‌ است‌. مولف‌ با رویکردی‌ برخوردار از تصور قوی‌ و نیز تحلیل‌های‌ صریح‌ و بی‌پرده‌، شرح‌ می‌دهد که‌ چگونه‌ بزرگان‌ نوظهور و طبقات‌ زیردست‌ تازه‌، این‌ تغییرات‌ را دامن‌ زدند و چگونه‌ «ستیز و سازش‌، ساز و کارهایی‌ شدند که‌ پیدایی‌ تشکیلات‌ تازه‌ از بحران‌ اجتماعی‌ را سهولت‌ بخشید.» 

کتاب سلوکیان و اشکانیان

مولف: دکتر نادر میرسعیدی

پس از پیروزی اسکندر مقدونی بر سپاهیان هخامنشی و قتل داریوش سوم، فصل نوینی در تاریخ ایران گشوده شد که نتیجه آن استیلای مقدونی‌ها و یونانی‌ها بر ایران در مدتی نزدیک به دو قرن بود. اسکندر کوشید تا به حکومت جدید خود در نگاه مردم ایران صورت قطعی و پایدار و شکل قانونی بدهد. پیروزی‌های او فقط با انتقال مداوم قوا از اروپا به ایران ممکن بود عملی گردد و از آن گذشته، در سرزمین‌های تسخیر شده، می‌بایست نیروی نظامی بزرگی مستقر می کرد . اسکندر برای این که به نتایج عملیات و اقدام‌های خود استحکام و دوام بخشد، شبکه عظیمی از شهرهای تازه تأسیس پدید آورد که قوای نظامی مقدونی و یونانی در آنها مستقر گردیدند . بدین ترتیب بیش از هفتاد شهر جدید به فرمان او پایه‌گذاری شد. کتاب "سلوکیان و اشکانیان" تاریخ دو سلسله سلوکیان و اشکانیان را از استیلای اسکندر مقدونی تا غلبه مجدد عنصر پارسی در کسوت شاهان ساسانی در برمی‌گیرد و در این میان به ساختار حکومت‌ها، تاریخ سیاسی، وضعیت اقتصادی و چگونگی زبان و خط و دین و هنر در دوران سلوکیان و اشکانیان می‌پردازد. نادر میرسعیدی مؤلف این کتاب پیش از این کتاب‌های "ستیز و سازش" و "امپراتوری مغول" را ترجمه کرده است. 

امپراطوری مغول

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

«مجموعة‌ تاریخ‌ جهان‌» می‌کوشد چشم‌اندازی‌ گسترده‌ و ژرف‌ از سیر تاریخ‌ عرضه‌ کند. این‌ مجموعه‌ با ارائة‌ زمینه‌های‌ فرهنگیِ رخدادهای‌ تاریخی‌، خواننده‌ را مجذوب‌ خود می‌سازد. «مجموعة‌ تاریخ‌ جهان‌» اندیشه‌های‌ سیاسی‌، فرهنگی‌ و فلسفی‌ تأثیرگذار را در گذر مشعل‌ تمدن‌ از بین‌النهرین‌ و مصر باستان‌ به‌ یونان‌، روم‌، اروپای‌ قرون‌ وسطی‌ و دیگر تمدن‌های‌ جهانی‌ تا روزگار ما پی‌ می‌گیرد. این‌ مجموعه‌ نه‌ تنها برای‌ آشناییِ خوانندگان‌ با مبانی‌ تاریخ‌ تدوین‌ شده‌ است‌، بلکه‌ همچنین‌ در پی‌ آگاه‌ ساختن‌ آن‌ها از این‌ واقعیت‌ است‌ که‌ زندگیشان‌ بخشی‌ از سرگذشت‌ کلی‌ انسان‌هاست‌. هر جلد از این‌ مجموعه‌ برداشتی‌ جامع‌ و روشن‌ از یک‌ دورة‌ مهم‌ تاریخی‌ را به‌ خواننده‌ ارائه‌ می‌کند.

کتاب برون از سیاره آرام

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

این داستان علمی ـ تخیلی، حكایت زبان شناسی به نام "رانسوم "است كه دو شخص بد طینت او را گروگان می‌گیرند و به فضا می‌برند .آن دو، برای غارت ذخایر طلای مریخ و ایجاد پناهگاهی در آن جا برای انسان ـ هنگامی كه زمین نابود شود ـ نقشه كشیده‌اند ;اما رانسوم با موجودات عجیب و گوناگون سیاره ارتباط برقرار می‌كند و در چشم آنها شخص منصف و دوست داشتنی جلوه می‌كند ....


کتاب تاریخ ایلام نو
ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

دوران ایلام نو هرچند به لحاظ نظامی و فرهنگی همتراز دوران شکوفای ایلام میانه نبود دورانی بود که ایلام دوباره در عرصه سیاست خاورنزدیک سر برآورد. در این دورانایلامدر مقابل قدرت متجاوزی چون امژراتوری آشور قرار داشت که همواره حیات سیاسی ایلام را به مخاطره می انداخت. ولی ایلام نو با وجود توان نظامی پایین‌تر به قدرت‌نمایی در برابر آشور ژرداخت ودر مقابل سپاه قدرتمند آشور پایداری تحسین‌انگیزی از خود نشان داد.در این کتاب با بهره‌گیری از اطلاعات کتیبه‌ای دست اول به بررسی اوضاع داخلی و روابط خارجی ایلام نو پرداخته شده و کوشش شده است تا برخی مجهولات در زمینه تاریخ ایلام نو روشن گردد.

پژوهشی در تاریخ ایلام نو

https://fidibo.com/book/65382

کتاب دانشنامه تاریخ جهان

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

تاریخ چیست؟ تاریخ در کلی‌ترین معنای آن، سرگذشت انسان‌ها و در واقع مطالعۀ گذشتۀ خود ماست. بعضی مورخان به پدیده‌های مهم، از قبیل جنگ‌ها، انقلاب‌ها و دولت‌ها، توجه می‌کنند، در حالی که دیگران به زندگی مردم عادی علاقه دارند. زندگی کنونی ما نتیجۀ تصمیم‌ها و اقداماتی است که دهه‌ها، قرن‎‌ها یا حتی هزارن سال پیش شکل گرفته‌اند. با شناخت گذشته احتمالا دید بهتری دربارۀ زمان حال پیدا می‌کنیم.
هدف اصلی تاریخ ثبت کردن و توضیح دادن گذشتۀ انسان‌هاست. مورخان مجموعۀ مدارک مکتوب و شفاهی را بررسی می‌کنند و به کمک باستان‎‌شناسی ( بررسی چیزهایی که مردم از خود باقی گذاشته‌اند، از قبیل ساختمان‌ها و اشیا) واقعیت‌هایی را توضیح می‌دهند تا تصویری از گذشته به وجود آورند.
نخستین مردمی که به مطالعۀ جدی تاریخ پرداختند یونانیان باستان بودند. در قرن پنجم قبل از میلاد، هرودوت مورخ یونانی ( معروف به پدر تاریخ) شروع کرد به نوشتن گزارشی واقعی و منظم در مورد جنگ‌های یونانیان با ایرانیان. او امیدوار بود که خاطرۀ رخدادهای گذشته را حفظ کند و نشان دهد چگونه دو ملت با یکدیگر جنگیدند.

دانشنامه تاریخ جهان برای نوجوانان: سرگذشت شگفت‌انگیز جهان را کشف کن (نسخه PDF)

https://fidibo.com/book/65294

کتاب تاریخ خط میخی

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

انسان نوشتن را نه با قلم و مرکب روی کاغذ، بلکه با یک قطعه چوب یا نی نوک تیز روی گل رس شروع کرد. مواد خام به صورت آماده در دره‌های رودخانه‌های خاور نزدیک موجود بود و تهیة آن چندان زحمتی نداشت. گل رس را می‌توان به آسانی به شکل مسطح مناسبی برای نوشتن درآورد، و اگر آن را پس از نوشتن در آفتاب بگذارند تا خشک شود، در برابر فرسودگی و شکستن، به قدر کافی محکم خواهد شد. خط میخی به مدت 2500 سال، همراه با علائم خط تصویری مصری، یکی از دو واسطة ارتباطی اصلی تمدن نوشتاری بود. اگر پانصد سال افول تدریجی آن را نیز بیفزاییم، آن گاه مدت زمان کاربرد آن با مدت زمانی که الفبای خود ما مورد کاربرد عمومی بوده است برابری می‌کند. ارائة حتی شرحی مختصر از تاریخ اقوام و پادشاهی‌های گوناگون مرتبط با خط میخی، بیرون از حدود این کتاب است. با وجود این، نقشه‌ها و جدول گاهشماری، برای ارائة چشم‌اندازی اساسی، ترسیم شده‌اند. به هر حال آگاهی ما از جزئیات گاهشماری غالباً ناکافی باقی مانده است، به طوری که بسیاری از رخدادها و تحولات را می‌توان معمولاً در حد سده‌ها یا هزاره‌ها تاریخ‌گذاری کرد.

تاریخ خط میخی
https://fidibo.com/book/64515

کتاب انسان اولیه در ایران

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

کتاب حاضر ترجمه مقاله‌ای با عنوان 'انسان اولیه در ایران 'است. این مقاله در جلد اول مجموعه مقالات 'تاریخ کمبریج ایران قبل از اسلام ' چاپ شده و نویسنده آن 'ساندرلند 'استاد دانشگاه دورهام انگلستان است . مقاله با این سوال آغاز می‌شود که منشا انسان اولیه آسیا است یا آفریقا پس از آن نظرات مختلف درباره منشا انسان اولیه بررسی شده و نویسنده اذعان می‌دارد که انسان‌های ناندرتال تا پایان دوره یخبندان با جمعیت کثیری در قفقاز زیسته‌اند ;از این رو منشا انسان آسیا است و پیروان ادیان الهی نیز هبوط آدم و حوا را در آسیا می‌دانند' .ساندرلند 'در ایران مناطق و غارهایی را نام برده که حدود 100 /000سال قبل محل انسان ناندرتال بوده است .این مناطق از شمال غربی تا جنوب ایران یعنی از روسیه تا شیراز امتداد دارد و از جنوب شرقی دریاچه خزر تا جنوب خراسان را نیز در بر می‌گیرد .وسایل درون غارها نیز مربوط به تمدن میان سنگی است .مهم‌ترین این غارها بیستون است که آثار بسیاری از دوران ماقبل تاریخ دارد .

انسان اولیه در ایران

https://www.gisoom.com/book/1118415/کتاب-انسان-اولیه-در-ایران/?utm_source=tg

کتاب چگونه زندگی آغاز شد

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

کتاب «چگونه زندگی آغاز شد» برای نخستین بار در سال 1391 از سوی انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی منتشر شد و به تازگی به چاپ دوم رسیده است. «صخره‌ها سرگذشتی هیجان انگیز را حکایت می‌کنند»، «کره زمین متولد می‌شود»، «کره زمین رو به سردی می‌رود»، «ماجرای زندگی آغاز می‌شود»، «عصر ماهیان»، «زندگی به خشکی دست می‌اندازد»، «عصر خزندگان»، «پستانداران وارث کره زمین می‌شوند» و «نیاکان انسان و نخستین آدمیان»، فهرست موضوعاتی است که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌ است.
 در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: «نخستین گربه‌ها موسوم به «میاسیدها» بودند و به تدریج به حیواناتی چون گربه دندان شمشیری با عظمت تبدیل شدند. در بخش‌های گرم‌تر جهان همچون آمریکای جنوبی چند حیوان شبیه حیواناتی که امروزه می‎‌شناسیم اما به شکلی غول‌پیکر وجود داشتند تصویر این صفحه تنبل زمینی عظیم‌الجثه موسوم به «مگاتریوم» و «دائدیکوروس آرمادیلوی» غول‌پیکر را نشان می‌دهد. این تنبل‌های زمینی اولیه گاه تا بیست پا طول رشد می‌کردند و روی لبه‌های بیرونی پاهایشان که چنگال‌های بلندی داشتند به طرف داخل خم می‌شدند و ناشیانه گام برمی‌داشتند. برخی از آرمادیلوهای غول‌پیکر به ارتفاع یک انسان بودند و دم گره‌دار عجیبی همانند چماق‌های جنگی بسیار بزرگ داشتند...»
 انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی، چاپ دوم کتاب «چگونه زندگی آغاز شد» را در قالب 48 صفحه مصور با شمارگان هزار نسخه و قیمت سه هزار تومان منتشر کرده است.


کتاب مصریان باستان

ترجمه دکتر نادر میرسعیدی

آن‌قدر آثار باقی‌مانده از تمدن مصر باستان وجود دارد که باور این‌که این فرهنگ طی قرن‌ها پوشیده در راز بوده دشوار است. حتی هنگامی که جنگ و تجاوز مصر باستان را ناتوان ساخت، نویسندگان و سیاحانی از یونان و روم به شهرهای باشکوه مصر رفتند و چیزهای عجیب و فوق‌العاده‌ای را که در آن نقاط دیدند ثبت کردند. ولی هنگامی که مصر تحت فرمانروایی بیگانگان قرار گرفت، مردم فراموش کردند که زبان مصری را چگونه قرائت کنند، و سرگذشت تمدنی که زمانی بر جهان فرمان می‌راند برای همیشه به پایان رسید. طی قرن‌ها، از یک تمدن عظیم در گذشته فقط داستان‌هایی باقی ماند.
سرانجام، مصر تحت فرمانروایی مسلمانان درآمد، و اروپاییان کمی اجازه یافتند از آن‌جا دیدار کنند. در قرون وسطی، سلحشوران رهگذر بر سر راه خود برای نبرد در سرزمین‌های مقدس از رود نیل عبور می‌کردند و به عجایب اسرارآمیز مصر نگاهی گذرا می‌انداختند ولی هیچ‌یک درباره مردم یا تمدنی که آن‌گونه عظمت را آفریده بودند چیزی نمی‌دانست.

گردآوری: علی اکبرپور ali akbarpour

مصریان باستان

https://fidibo.com/book/5895


برچسب‌ها: آثار دکتر نادر میرسعیدی, نخستین فارغ التحصیل دکتری تاریخ ایران باستان, علی اکبرپور ایران بومیش - جستجو در تاریخ...
ما را در سایت ایران بومیش - جستجو در تاریخ دنبال می کنید

برچسب : میرسعیدی,التحصیل, نویسنده : aliakbarpouro بازدید : 309 تاريخ : يکشنبه 12 آذر 1396 ساعت: 23:24